Bijeli luk kao lijek

Od davnina je poznat ljekoviti učinak bijelog češnjaka(Allium sativum), posebno organski uzgojen, kao što se većinom radi u manjim porodičnim gazdinstvima, koji uzgajaju na manjim površinama.

Takav jedan zasad je posjetio je dr. Muhamed Omerović, čovjek koji se bavi ljekobiljem dugi niz godina sa dr. Noćajevićem, koji prati Ekološku poljoprivrednu proizvodnju na Master studiju Agronomije, Univerziteta u Tuzli.

Na oglednoj parceli izvršen je zasad češnjaka, gdje su uz primjenu agroekoloških mjera od jesenske sjetve do ljetnje berbe prakticira strogo ekološki uzgoj. Češnjak se smatra zrelim tj. spremnim za vađenje kada vlažna stabljika omekša i nadzemni dio počinje polijegati. Češnjak je tada najbogatiji bioaktivnim tvarima,alicinom i dialilsulfidom, dobar je izvor flavonoida,vitamina C i B6, kao i minerala, posebno selena, magnezij, kalija, kalcija. Poznat je kao prevntiv za prehladu, prirodni antibiotik.

“To je jedno blago, koje nam je dostupno, a posebno ekološki uzgojen.Jedna jednostavna receptura za regulisanje hipertenzije: uzeti čašu jogurta i izmiksati jedno do dva čehna češnjaka i popiti. Ali, da se ne bi mučili sa tom recepturom, Mljekara Noćko Živinice je po tradicionalnoj narodnoj recepturi proizvodi vrhunski Imuno vit jogurta sa dodatkom organski proizvedenog bijelog luka. Posebno u ovim blagdanskim danima dobro dođe”, objašnjava nam dr.Sead Noćajević.