Cvitanušić i ekipa stigli u kamp na visini od 5.364 m

Poznati bh. alpinista, triatlonac i Ironman Tomislav Cvitanušić od početka aprila je u Nepalu gdje se postepeno priprema za svoj veliki uspon na Mount Everest. Tako je, u sklopu svojih priprema, već jedanaestog dana boravka došao do Everest Baznog kampa koji se nalazi na visini od 5.364 metra. Na ovoj lokaciji će zajedno sa svojim timom i glavnim Sherpom boraviti u narednom periodu.

„Imamo kuhara i zajednički šator u kojem jedemo. Nije loše sve do trenutka kada trebamo ići na spavanje, s obzirom na to da je veoma hladno. Spavam sa tankom kapom, a u gornjem i donjem dijelu imam merino odjeću i čarape“, kazao je Cvitanušić, ističući kako će ovdje biti njihov dom u narednih 45 dana.

Baza pod Everestom gdje se trenutno Tomo nalazi, pojasnio je Muhamed Gafić, koji je bio član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine popela na Mount Everest, predstavlja mjesto sa gotovo dvostruko manje kiseonika u vazduhu nego na nivou mora. Iako on lično nije uspio da dođe do samog vrha, Gafić vrlo dobro zna kakvi su uslovi na tom putu i o tome kaže:

“Nagli dolazak s normalne visine, na kojoj živimo, bio bi takav šok za čovjeka da bi mu prijetila ozbiljna opasnost po život. Zbog toga alpinisti dolaze na tu visinu postepeno, da bi se organizam privikao na nedostatak kiseonika – nahipoksiju. Tomo je sedam dana pješačio i penjao se do Baze, pa se tako počeo privikavati na veliku visinu. U Bazi je trenutna temperatura -8 stepeni, po noći je oko -15, a na vrhu Everesta je trenutno -35 stepeni. Prva noć u Bazi je prvi ozbiljan visinski šok za čovjeka. Tijelo se bori sa nedostatkom kiseonika, ubrzanim disanjem, smanjenjem radnih sposobnosti, potrebom za puno tečnosti, gubitkom apetita, mučninom u stomaku i nesanicom”, kaže Gafić./Minela Pamuk/