Današnje uživanje u prirodnim galerijama

Prirodne ljepote kojih Živinice ima u izobilju polako postaju turistička atrakcija i omiljeno odredišta ljubitelja prirode. Među najatraktivnijim je Osmanova pećina, koja je od Živinica udaljena nekih šesnaest kilometra.

Od kada su članovi Speleološkog društva iz Zavidovića, kao i eminentni stručnjak iz speleologije dr. Sabid Zekan, potvrdili i upisali u Osmanovu pećinu u kartu speleoloških objeKata Države Bosne i Hercegovine , te članovi Planinarskog društva “Drenik” Živinice markirali i uradili pristupne staze, postavili putokaze, sve više ljubitelja prirode i speleologije dolazi da obiđe ovu atraktivnu lokaciju.Svaki posjetilac je pun utisaka i želje da se ponovo vrate da posjete.

Ovaj za Živinice značajan turistički biser, koji će ovih dana da bude upisan u Strategiju razvoja za turizam Općine Živinice .Bitno je istaći i ovo, život u podzemlju odvija se uz drugačija pravila od života na površini jer u njemu vladaju stalna temperatura( u Osmanoj pećini temeratura je +5 stepeni) velika vlažnost i potpuni mrak. Zbog nedostatka svjetla u podzemlju nema biljaka pa su se svi pravi podzemni organizmi morali prilagoditi na manjak hrane koja do njih dolazi jedino vodom s površine. Upravo zato njihov je metabolizam vrlo usporen zbog čega imaju duži životni vijek nego njihovi rođaci s površine.
Ovakve podzemne objekte treba štititi iz mnogo razloga.

Očekujemo istraživanja stručnjaka, da prezentuju rezultate o fauni ovog objekta.Neke će te vidjeti i sresti na samim ulaskom u Osmanovu pečinu , koja je 15 februara 2014, dostupna ljubiteljima speleoloških avantura./Dr.Sead Noćajević/