Džebari:Nišani-svjedoci vremena

Poznati hroničar i istoričar Hivzija Suljkić pisao je o živiničkim nadgrobnim spomenicima kod Bošnjaka, a u Glasniku br.3, \’85 godina,str-246 napisao je:

“Između Džebara i Brgula, na izdignutoj lokaciji, koja je obrasla sitnom šumom,>Čardak< nalazi se nekoliko starih nišana, među kojima i jedan grob s velikim uspravnim nišanima bez natpisa.Ne računajući dio koji je u zemlji, uzglavni nišan je ukupno visok 195 cm i osnovice 35×24 cm sa turbanom u gužve. Na uzglavnom nišanu ima bodež s prednje strane. Nožni nišan je visok 145 cm i osnovice 35×30 cm. Razmak izmedju nožnog i uzglavnog nišana je 3,50 m\’. (slike navedenih nišana dodane su 01. 08. 2021. godine).

S takvim nišanima ( bez bodeža ) imaju dva groba u nasalačkom groblju pored puta. Po svojim formalno-oblikovanim svojstvima ovi nišani pripadaju skupini muslimanskih nadgrobnika koji su klesani i postavljani u razdoblju od prvih 100 godina turskog upravljanja u Bosni i Hercegovini. ( slike navedenih nišana u Naseocima , dodane 01.08. 2021. god.)./Pripremio Dževad Šarić/