Etno avlija Mačkovac: Krenuo 1.Fićo skup

Danas se po prvi puta održava Fićo skup , u organizaciji i domaćinstvu Oldtimer kluba Mačkovac.Veliki broj učesnika okupio se jutros kraj Etno avlije Mačkovac, odakle su krenuli ka Banovićima i potom stigli do Živinica.

Idejni tvorac ovakvog vida sjećanja na stara vremena i popularne Fiće Refik Refko Halilović zadovoljan je velikim odzivom učesnika u ovoj posljdnjih godina sve popularnijoj manifestaciji:

„Dobili smo već čestitke od mnogih učesnika koji imaju veliko iskustvo u ovakvim manifestacijama, što nam je vjeatar u leđa da nastavimo okupljati ljubitelje starih automobila, s kojima smo mi nekada rasli.Ovo su lijepa sjećanja. Imamo nekoliko stotina učesnika i oko 100 vozila, ne samo Fića, već i drugih auta, kao što su Mercedes, Fiat, Opel itd.Osim učesnika iz BiH,Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, imamo učesnike i iz Austrije, Njemačke i još nekih evropskih zemalja.Za sve učesnike pripremili smo plakete i zahvalnice, koje će ih podsjećati na ovo lijepo današnje okupljanje.Naravno, neće izostati ni bogata trpeza u Etno avliji i na pisti Ciljuge, gdje smo pripremili roštiljijadu“, kaže nam Refik Halilović.

Prema planu današnje manifestacije 1.Fićo skup nakon Banovića stigao je u Živinice, gdje je takođe iza zgrade gradske uprave održana izložba starih automobila, ili kako ih nazivaju oldtimera.Prolaznici su bili oduševljeni i često bi govorili da su Fiće i drugi stari auti slatki i da ove starije osobe podsjećaju na ta vremena.Jedan nam reče- kako bi bilo dobro da su i sada tako mala auta, najviše zbog parkiranja, pošto Fićo, ili stručno kazano „Fiat 750“ , zauzima duplo manje prostora od danas znatno većih automobila.

Iz Lajkovca je stigao Nemanja Nestorović, pun hvale za današnju manifestaciju:

„Iako je ovo bio prvi Fićo skup u organizaciji Kluba oldtimera Etno avlije Mačkovac, zaslužuju sve pohvale.Redovno posjećujem ovakve manifestacije ma gdje da se organizuju i uz Užice ovo je najbolja manifestacija oldtimera.Inače sam pre 4 godine nabavio Fiću i uredio ga, tako da se redovno vozim i došao sam u Živinice iz svog mjesta bez problema“.

Saud Muhić je bio među posjetiocima na parkingu iza gradske uprave, najviše se zadržao kraj Mercedesa, a evo i zašto:

„Lijepo je podsjetiti se na stara vremena.Odabrao sam da se slikam kod Mercedesa zato što sam dobro poznavao Konjuhovog vozača Stipu Pavlovića, koji je vozio službenog zelenog Mercedesa i uvijek mu je bio čist i uredan, pa me je ovo danas podsjetilo na ta nekadašnja vremena“.

Anes Tica je predsjednik Kluba oldtimera u Austriji:

„Kao dijete sam se vozio u Fići i kada sam odrastao imao sam želju imati takav automobil, pa mi se ta želja i ostvarila.Iz Austrije sam stigao sa još šest kolega i svi smo oduševljeni dobrom organizacijom i prijemom u Živinicama“.

Emir Nišić se često vozi Fićom, nedavno se vratio iz Vojvodine, o čemu je objavio reportažu:

„Lijepe su ovakve manifestacije i ne propuštam ih.Trenutno vozim Fiću s kojim sam bio u Vojvodini, dobro me služio iako je proizveden 1961.godine.Pripremam se na još jedan daleki put i to Mađarsku, uz nadu da će Fićo poslužiti ostvarenju mog cilja“.

Oko 13 sati, uz zvuke sirena, Fiće i druga stara vozila napustiše parking u gradu i trenutno su na pisti u Ciljugama, gdje je planirana vožnja i druženje uz roštilj.Nakon Ciljuga slijedi finale u Etno avliji Mačkovac, gdje će učesnicima biti uručene zahvalnice, uz zabavu i druženje./Š.G./