Feljton: Znamenite bosanske žene (18), Almira Delibegović

Piše: dr. sc. Suadin Strašević

-Feljton: Znamenite bosanske žene (18), Almira Delibegović

Znamenita bosanska žena je naša Almira Delibegović koja je 2017. godine, ukazom britanske kraljice Elizabete II, u Britaniji dobila status kraljevske zastupnice. To je najviši status koji advokat u Velikoj Britaniji može steći.

U jednom intervjuu datom Oslobođenju, Almira je pojasnila: „…Imenovanje se vrši na prijedlog vlade, na osnovu stručnosti, reputaciji u pravnoj profesiji, vrsti i broju teških slučajeva koje je osoba uradila. Potom engleska kraljica potpiše „kraljevski nalog“ imenujući Queens Counsel. Imenovanje je pečat/potvrda kvaliteta koja označava da je osoba vrhunska u svojoj profesiji. Proces imenovanja se i formalno završi pečatom-kraljica izdaje dokument koji se naziva „leteers patent“, kojim britanska kraljica obavještava podanike o imenovanju neke osobe u Queens Counsel, a na tom dokumentu o imenovanju, na vrpci, visi veliki kraljevski otisak ili pečat u vosku. Te osobe imaju pravo prilikom sudskih postupaka nositi tugu od čiste svile“.

Almirin put nije bio nimalo lagan. Rođena je u Tuzli. Agresija na Bosnu i Hercegovinu zatiče je na vanrednom studiju Pravnog fakulteta u Sarajevu i na redovnom studiju engleskog jezika i književnosti u Sarajevu. U izbjeglištvu, u Edinburgu u Škotskoj, diplomira Pravni fakultet sa najvišim ocjenama. Školovanje nastavlja na prestižnom univerzitetu na Harvardu. Stekla je LLB (Hons) na Univerzitetu u Edinburgh i LLM na Harvardu u Americi. Na Harvardu je gostujuća naučnica koja radi na projektu „Bosna i Hercegovina-budućnost“. Marljivo i danonoćno radi na tome sagledavajući budućnost Domovine, pri tome, crpeći bogato iskustvo i ogromno znanje, Almira ponekad citira i čuvenog škotskog pjesnika Roberta Burnsa koji kaže: „…vidim onako kako nas drugi vide…“.

U karijeri je postupala u brojnim javnopravnim predmetima i bila je stalni savjetnik uprave za prihode i carine Njenog Veličanstva. Jedno vrijeme je radila u Singapuru. Almira je preuzelu ulogu predsjedavajuće pravosudnog sistema Škotske (Justice). To je istovremeno najviši položaj u pravnom sistemu. Aktivno radi na promociji reforme zakona i pravosudnog sistema.

Možemo, s ponosom, ustvrditi da je Almira Delibegović naša nezvanična ambasadorica koja na najljepši način promoviše našu Domovinu. Almirine veze sa Bosnom su izuzetno snažne, te znamenita bosanska žena Almira Delibegović, koristi svaku priliku da ukaže na našu Domovinu i pri tome, ponekad u šali, istakne „…nas Bosanaca nema puno / ali smo dobro raspoređeni…“. Almira Delibegović –Broome je stručnjak svjetskih razmjera u širokom spektru pravnih nauka. Naš ponos.
(Bilješke: Fokus; Radio Sarajevo; Oslobođenje…), dr. sc. Suadin Strašević.