Feljton:Znamenite bosanske žene (10)-Heroina Zejnilović Hanifa

-Piše: dr.sc.Suadin Strašević-Heroina viteškog grada-herojskih Živinica
-Feljton: Znamenite bosanske žene (10) ZEJNILOVIĆ HANIFA

Moje noći postaju sve duže. Teško mi je pisati ove redove; ali duboka tišina noći upozorava i kao da vrišti nad upitnicima apokalipse. Valja zabilježiti, jer kako je primijetio Bašeskija „Ono što se pamti iščezne, ono što se zapiše ostaje“. Pa eto, u kukicama ovih slova, iz ove nespokojne noći, izranja ova priča.

Poslije pogibija dragih ljudi u odbrani Domovine, djevojka Zejnilović Hanifa uključuje se u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine. Hanifa je rođena 25. 3. 1971. godine, u mjestu Borovac, općina Banovići (otac Hasan i majka Hajrija). Poslije izvjesnog vremena prelazi u jedinicu „Božićko Banović“ HVO, koja je rame uz rame, ratovala sa 119. Muslimanskom brdskom brigadom Banovići, za slobodu Domovine.

Hanifa prelazi težak ratni put. Brojna su ratišta na kojima je bila: Čelić, Prijevoj, Krš, Posavina… Prema kazivanju njenog pretpostavljenog vojnog starješine, a prijeratnog njenog profesora, Hanifa je bila smjela, neustrašiva, izuzetno hrabra; kroz teške suze mi govori Hanifin profesor i suborac Zdravko Kovačević.

Dana 28. 7. 1993. godine, u teškim borbama u Posavini; Jagodnjak-Brčko, Hanifa je pogođena snajperskim hicem u junačke grudi. U tom trenutku nalazila se ispod krošnje jedne posavske jabuke. Bio je kasni juli; od teške paljbe jabuke i lišće padale su na tlo…

Po povratku jedinice u Banoviće, poslije nekoliko dana, otišao je nekadašnji profesor Zdravko Kovačević, sa zadatkom da, u jednoj hali, gdje su ležala tijela palih heroja, prepozna tijelo svoje hrabre nekadašnje učenice, Bosanske Heroine Hanife Zejnilović… Uz najviše vojne počasti, počasni plotun, i veliki broj sugrađana, Hanifa je ukopana u gradskom groblju u Banovićima.

Ime Bosanske Heroine Hanife Zejnilović, upisano je na spomeniku u Živinicama, Husinu, i u rodnim Banovićima; kao trajno svjedočanstvo njene hrabrosti i neizmjerne ljubavi.

(Bilješke: Knjiga šehida i poginulih boraca općine Banovići, Banovići 2006., Nekrologij šehida i poginulih boraca općine Živinice, 2011., Razgovor sa Hanifinim prijeratnim profesorom; ratnim suborcem: Zdravkom Kovačevićem iz Banovića, koji je imao ratnu dužnost pomoćnika zapovjednika za informativno propagandnu djelatnost jedinice „Božićko Banović“ HVO).

(Gospodin Drago Jakić, ispred Udruženja “Živiničkih sokolova”, pružio je pomoć u pisanju ovog članka).