Gimnazija:Završio za jednu godinu dva razreda

Rijetkost je da neko za školsku godinu završi dva razreda.Mnogo je više primjera kada nekome trebaju dvije godine da završi jedan razred.Ali, kada je riječ o Bakiru Selimoviću, učeniku trećeg razreda živiničke Gimnazije, odsjek informacione tehnologije, on je za jednu godinu završio dva razreda.

“Svoje školovanje uspješno sam počeo i završio u Prvoj osnovnoj školi Živinice, sa super odličnim uspjehom, a takođe sam završio i Osnovnu muzičku školu u Živinicama, odsjek klavir, a još sviram gitaru i saz”, kaže nam Bakri o svojim prvim školskim godinama.

Dok je pohađao Prvu osnovnu školu Bakir Selimović je učestvovao na raznim takmičenjima i postizao vrhunske rezultate:

“U osnovnoj školi sam išao na tamičenja iz matematike i fizike, geografije i tehničkog obrazovanja, kao i CIVITAS takmičenja. Govorim engleski i arapski jezik tečno i trenutno učim njemački. U maju 2021. osvojio sam 3. nagradu na literarnom konkursu “Bosnom behar probeharao”, koji je organizovao “Preporod” i moja je priča objavljena u istoimenoj zbirci. Većina mojih radova pod mentorstvom profesorice Marice Ferhatbegović biva objavljena na internet časopisu “Tabla”, kao i na najpoznatijem web portalu u Srbiji, Blic.rs, kao i na Radio Beograd. Iste godine osvajam nagradu za Najbolje mlado spisateljsko pero, koju dodjeljuje FEDU”, kaže nam Bakir.

I to nije sve, redovno je nastavio nastupati na takmičenjima i poslije završetka osnovne škole. Dok je bio prvi razred Gimnazije Živinice, tokom procesa završavanja dva razreda za jednu godinu, išao je na takmičenja iz matematike i fizike, te aktivno učestvovao u literarno/dramskoj sekciji, kao i u manifestacijama vezanim za ekologiju.Osim tehničkih nauka, veliko interesovanje pokazuje za filozofiju i sociologiju.

Kako je došlo do završetka dva razreda za jednu školsku godinu?- upitali smo našeg odlikaša Bakira Selimovića, ali i više od toga:

“Što se završavanja dva razreda za jednu godinu tiče, prijedlog su dali moji profesori koji su primjetili da ja pokazujem veće znanje od onog koje se traži u prvom razredu i da već posjedujem znanje iz nastavnih jedinica, koje bi se trebale raditi u drugom razredu. Oni su razgovarali sa mojim roditeljima, koji su zatim podnijeli zahtjev, a koji je i odobren.

Prvi razred sam završio redovno odličnim uspjehom i zatim u junskom i avgustovskom roku polagao sam predmete iz drugog razreda. S obzirom na to da neki ispiti (poput matematike, fizike, njemackog,engleskog i bosanskog jezika imaju i usmeni i pismeni dio ispita), u junskom roku je bilo ukupno 8 ispita, odnosno 6 predmeta. U avgustovkom roku je bilo 11 ispita, odnosno 8 predmeta. Položio sam svih 19 ispita iz ukupno 14 predmeta i tako završio/položio drugi razred gimnazije sa odličnim uspjehom. Tako sam iz prvog prešao u treći razred. Najveću podršku sam imao od roditelja, ali i od pedagogice, profesora i administracije Gimnazije Živinice, na čemu sam mnogo zahvalan”.

Za foto prilog o Bakiru Selimoviću odabrali smo onaj iz Višegrada, gdje se snimio na čuvenoj ćupriji i s knjigom u ruci, o čemu kaže:

“Volim književnost, posebno djela Ive Andrića -našeg jedinog Nobelovca.U ruci njegova knjiga, a ja na ćupriji, te mi je to bilo zanimljivo.Inače sam kazao da sam imao uspjeha na literarnim konkursima i da sam osvajao značajne nagrade, tako da mi snimak “Na Drini ćuprija”izgleda veoma kreativno.Još da napomenem da nakon Gimnazije planiram nastaviti sa školovanjem u smjeru informacionih tehnologija, najvjerovatnije van BiH. Mada ipak planiram ostati ovdje, ukoliko mi se ukaže prilika za uspjeh u našoj domovini Bosni i Hercegovini”, rekao nam je na kraju razgovora uspješni i talentovani gimnazijalac Bakri Selimović./Š.G./