Izvorna muzika:Pjesma o Đurđeviku

U našem kraju izvorna narodna muzika sve je prisutnija u medijima, posebno na radiju i TV, gdje svoje stvaralaštvo prezentiraju razni muzički sastavi na tradicionalnim žičanim instrumentima, kombinovanim sa klavijaturama ili pak harmonikama.Razna okupljanja i sijela redovno se organizuju uz učešće izvođača ove vrste muzike.

U našem kraju, ili bolje reći širom BiH, od davnina postoji tradicionalna narodna muzika, poznata kao izvorna muzika.Naš poznati poduzetnik Nusret Mamić napisao je pjesmu o svom zavičaju, o svom mjestu rođenja Đurđeviku, a pjesmu izvodi poznati sastav izvorne narodne muzike “Mirsda i jarani”.

“Imao sam želju svoje lijepo rodno mjesto opisati stihovima, jer obiluje lijepim predjelima, rijekom i planinaskim krajolicima, imamo najstariju školu na području naše općine/grada i želio sam to sve opisati i dati da se opjeva na naš tradicionalni izvorni način.Pošto je danas Dan Mjesne zajednice Đurđevik eto neka pjesma kaže kako nam je lijep zavičaj u videu koji slijedi”, objašnjava nam Nusret Mamić.

Stihovi su lijepi , a izvođači izvorne muzike su to lijepo posložili, pa nam preostaje da to vidimo i poslušamo na video zapisu./Š.G./