Likovi zavičaja: Sakib Musić

Penzionisani rudar iz Starog Đurđevika Sakib Musić zanimljiv je i dobrodušan starac koji na svojim leđima nosi pune 83 godine. Dugi niz godina bio je mujezin Stare džamije u Musićima, ali i dan danas iako je sve slabijeg zdravlja obavlja svaki namaz u džamiji. Pamte ga kao vrijednog palioca mina generacije rudara iz rudnika Đurđevik, a među komšijama uvijek je važio za čestitog i uzornog domaćina koji se pored svoje kuće uvijek brinuo i o džamiji.

Naravno, on prisutvuje svim ostalim vjerskim obredima u ovoj džamiji sa nekom posebnom ljubavlju i istrajnošću. Budući da je pretplatnik lista „Preporod“ on sa posebnom radošću dočeka svaki novi broj koji prelista već u džamiji, a onda ga do narednog broja čita sa izuzetnom pažnjom.

Djeca i unuci ga dobro paze, naravno, svi ga još uvijek slušaju jer poštuju njegovo ogromno životno iskustvo. Sakib voli dosta rano doći na džumu gdje smo ga sreli ovog petka, kako klanja dva rekata nafila namaza, a onda je pozdravljao svoje komšije koji su dolazili u džamiju.

Desi se i dan danas da Sakib Musić mujezini na nekom namazu, iako mu je glas oslabio, vjera u njegovom srcu sve je jača. I dok jesen skida sa grana požutjelo lišće, Sakib lagano korača oslanjajući se na štap svojim laganim korakom, zadovoljan i sretan što je obavio još jedan namaz./Emir Nišić/