“Maškare 2023”:Pokladni utorak u znaku karnevala

Danas je pokladni utorak, obilježava se karnevalima, u kojem defiluju maskirane osobe. Tradicija našeg kraja odavno je zaživjela u selima Petrovići, Lug, Barice, Tadići, Atlić Mahali i Grabiku.

Stari tradicionalni običaji kod Hrvata, koji organizuju karnevale sve do Čiste srijede ili Pepelnice eto ponovo obradovaše mnoge. U vrijeme karnevala svatko ima priliku postati neko drugi, nešto drugo – ratnik, princeza, opasni tigar ili neka druga neobična pojava, što se dalo jasno vidjeti na maskiranim osobama.

Imali su nekoliko pauza, kada su zaustavljani da se počaste, da zapjevaju i bitno je istaći da je značenje karnevalskih tradicija zaštitno – zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.

Prema planu za realizaciju projekta “Maškare 2023” okupljanje je upriličeno danas u Lugu od 8,30 sati ispred Spmen obilježja “Živiničkim sokolovima”, zatim se krenulo ka Baricama, Tadićima, Atlić Maloj, Petrovićima, Kapelici u Grabiku, na raskršću kod Franka, te pnovo skup u Lugu kod Ante Lukića.

Konačno je karneval oko 15 sati stigao i do centra Živinica, na adresi Zdravljaka kod Tunje Nikića, koji im je pripremio roštiljske specijalitete.U nastavku dana maškare stižu do Gradskog bulevara, potom  župnika, a dan će završiti večerašnjim sijelom kod Osnovne škole u Pascima.

Dok su bili u Živinicama dobili smo i nekoliko zapažanja i utisaska sa tradicionalne manifestacije.Tako je Babić istakao da je redovan na ovakvim manifestacijama:

“Pokladni utorak obilježavamo od kada postojimo i to je naša tradicija.Od sutra nastaje post i traje sve do Uskrsa.Odziv je manji nego ranije, kada nas je bilo na stotine.Narod je otišao trbuhom za kruhom i sada sve što nas ima stalo je u jedna kola, ali smo malo pojačani ekipom iz Dubrava”.

Denis Žepić takođe ne propušta pokladni utorak:

“Nisam nikada izostao sa ovako lijepog događaja.Od nekad 18 grupa sada nas je samo jedna grupa i evo stižu nam iz Dubrava pa ćemo zajedno u Pasce na centralnu svečanost”.

Marko Jurić današnjim pokladnim utorkom bilježi svoj lični jubilej:

“Redovan sam na maškarama od svoje 8 godine, tako da mi je ovo jubilej, tj.pedeset peti puta da učestvujem i tako ću nastaviti dok postojim”./Š.G./