Najstariji Fićo u BIH

Najstariji Fićo u Bosni i Hercegovini nalazi se upravo u Živinicama. Vlasnik Mirzet Halilović kupio ga je 18.11.2006. godine, te ga pažljivo restaurirao. Inače ovaj Fiat 600D proizveden je 1961. godine, i dosta se razlikuje od Fića na koje smo navikli.

Ovo je stari tip ovog vozila koji se sa kontra vratima proizvodio od 1955. do 1968. godine, njegovi farovi znatno su manji, naprijed ima hromirani gril, ravne branike, tanka sjedišta, tanji volan i još niz razlika u odnosu na Zastavu 750 iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Ljubav prema starim vozilima kod Halilovića rodila se iznenada, kada je u februaru 2006. u Šerićima primijetio a zatim i kupio Fiću iz 1968. godine, kojeg je ubrzo obnovio, a nakon njega još nekoliko Fića je doveo u perfektno stanje, a sada je posvećen restauraciji Volkswagen kombija. Sa svojim oldtimerima je učestvovao na mnogim susretima ljubitelja starih vozila, a sa ovim Fićom stigao je i do Minhena. Halilović je uspješan maratonac koji bilježi vrhunske rezultate čak i na takmičenjima svjetskog ranga, a korozija na karoseriji je izazov kojem ne može odoljeti, on oživljava stare olupine poput čarobnjaka i uživa u napornim treninzima koji mu donose sportske uspjehe. Pogledajte video priču u kojoj slikovito prikazujemo ljubav čovjeka prema automobilu.

Vlasnik ovog lijepog Fiće trenutno se priprema za Londonski maraton što je na nivou svjetskog prvenstva po starosnim kategorijama, a istrčao je Berlin, New York i Chikago. Planovi su mu da se pojavi na maratonima u Tokiju i Bostonu./Emir Nišić/