Njegovanje tradicije -stalni zadatak

Bosanska tradicija nekad i sad je veoma slična. Jedna od najljepših osobina našeg naroda jeste gostoprimljivost. Svakoga dočekamo raširenih ruku i pobrinemo se da gostu ne fali ništa.
Stara bosanska tradicija se njeguje do dan danas, samo su se neke stitnice promijenile.

Gost se obavezno najavi kako bi domacin spremio sve sto je potrebno. Kada dodju gosti bivaju fino primljeni , a u staroj tradiciji gosti su konačili kod domaćina što je danas rijetko slučaj.

U bosanskoj tradiciji se prvo pije bosanska kahva. Ona se sprema na poseban način i dan danas i pila se iz fildžana i bakrene džezve, što se danas sve manje i manje radi.
Kahva se pije polako uz razgovor i lijepu atmosferu. Uz kahvu se također ponekad jede i kolač, najčešće kadaif.
Nakon toga se iznosi hrana.

Tradicionalna bosanska hrana koja se pravi i danas i nije se mnogo promijenila.
Većinom se prvo jede tarhan, zatim se iznose jela kao sto su sogan dolma, burek, potkriza, bungur, halvapita, ćetenija, sitni ćevap i mnoga druga.Uz jelo je vecinom bio kompot .Nakon toga se iznosi nesto za zasladiti, većinom je to bila sutlija, halva..

Kada se završi sa jelom domaćica sklanja sve sa stola i nastavlja se druženje.Gosti obično dugo sijele. Ako žele da prespavaju prirpema im se posteljina i odjeća za spavanje.

Prije su se ljudi mnogo ćešće sastajali i dolazili jedni drugima na ‘prela’. I mlađi su se družili na taj način. Svaku noć je neko drugi bio domaćin. Nekad se na prelima jede,a nekad se samo pije kahva.

Danas ljudi sve manje dolaze jedni drugima, pa je ta kultura više i izblijedila.Sve što je ostalo danas jesu tradicionalna bosanska jela, jer mlađe generacije sve manje znaju da spremaju ta jela ili pripremaju nešto novo.

Stari način ugošćavanja je većinom ostao kod današnjih nena koje su prije živjele na taj način tako kada su praznici i neka okupljanja kod starijih mi se prisjetimo kako je to nekada bilo.

Naravno,prije se koristilo i drugačije posuđe, što je danas skroz drugačije.

Ovako Antun Hangi opisuje kako Bošnjak dočekuje svoje goste:

“Bošnjak ljubi gosta i vrlo mu je drago ako ga što više znanaca i prijatelja, a osobito na velike blagdane posjećuje. On jednako rado i iskreno dočeka inovjerca, kao i muslimana, a osobito mu je milo ako mu dođu ugledniji i odličniji ljudi, bilo to činovnici ili građani. Onda on ne zna kako bi ih bolje dočekao i gdje bi im ljepše mjesto našao.

Čim su gosti sjeli na mindere i sa domaćinom se za zdravlje upitali, ulazi u sobu hizmećar, kućni sluga, i nosi na tabaku, tasse, slatko. Slatko je neka vrsta kompota od nižica i jabuka, a ponajviše od tunja, meda i šećera. Slatko služe obično u staklenoj posudi, a pokraj slatkoga ili u slatkom je zlatna ili srebrna kašika.

Osim slatkoga su na tabaku i čaše pune hladne vode. Sluga nosi slatko od gosta do gosta i svaki uzme nešto slatkoga, stavi ga u usta, a iza toga pije kap, dvije vode.

Lipo ga je paša dočekao,

Na svoje ga misto posadio,

Svojim gaje ćurkom ogrnuo,

Šećerli mu kahvu dodavao.

Kancelarija za turizam Grada Živinice , Žene za tradiciju i OR “Amanet” handmade crafts nesebično se zalažu za očuvanje tradicije, te za razvoj, unapređenje i promociju turizma na području grada Živinice./Kancelarija za turizam Grada Živinice/

Suvenir shop

Privredni i javni sektor, udruženja i organizacije, pozivamo vas da ostvarite saradnju s nama i OR “Amanet” handmade crafts u želji da izradimo suvenir po Vašem izboru.
Kupovinom podržavate čuvanje i identitet bosanskohercegovačke tradicije i marginalizirane grupe žena. ❤️
Kontaktirajte nas na
Email: zenezatradiciju@gmail.com
Tel: +38762139041