Pasije: Merima i Kasim zaljubljenici u “Bube”

Mnogo je obožavatelja i klubova legendarne Volkswagen Bube koja je nastala krajem tridesetih godina 20. stoljeća. Inače, to je automobil koji se proizvodio od 1939. do 2003. godine na skoro svim kontinentima, a u tom periodu proizvedeno je 21.529.464 komada Buba. Ovaj model vrijedi za jako izdržljiv i pouzdan auto, jednostavan je za održavanje i karakterizira ga autentičan dizajn zbog kojeg je i dobio nadimak Buba.

U našem gradu žive Merima i Kasim Aljić koji važe za istinske zaljubljenike Volkswagena Typ1. Sve je počelo 2006. godine kada je Kasim za rođendan poklonio jednu plavu Bubu supruzi Merimi, što je bio okidač zbog kojeg se Kasim sve više zanimao za ovaj automobil. Vremenom je oko njega nešto majstorisao, te su ga zadivila tehnička rješenja koja su dio ovog neobičnog ali jednostavnog automobila koji ima dušu. Kasim se vremenom upoznavao sa istorijom modela, njegovim varijacijama i karakteristikama, te je kroz njegove ruke prošlo nekoliko Buba, od kojih je neke rastavio za dijelove.

Danas Aljići posjeduju dvije jako zanimljive Bube, crvenu čija je vlasnica Merima s kojom često odlazi na posao, te zelenu koja je Kasimova ljubimica prema kojoj se odnosi sa posebnom pažnjom.

Crvena Buba oznake 1200L koja je bila izrađena za tržište skandinavskih zemlja, proizvedena je 1974. godine, danas ima motor od 1300 kubnih centimetara. Oznaka L zapravo je skraćenica za luksuz, koji je u ta davna vremena podrazumijevao gumenu lajsnu na branicima, hromirane detalje oko prozora, ljepši volan, i drugačiju unutrašnjost. Vlasnica je ponosna na svoju ljubimicu, te kaže da je uvijek primijećena i da su rekacije ljudi na Bubu uvijek pozitivne.

Zelena Buba je jugoslovenski primjerak proizveden u TAS-u 1973. godine sa oznakom 1200J, a koju je Kasim restaurirao sa velikom užitkom cijele dvije godine. Naravno, trud se isplatio jer je automobil u perfektnom stanju i uskoro će biti na raznim susretima oldtimera gdje je Kasim odavno čest gost.

Pogledajte kako među Bubama svoje dane provode naši sugrađani Merima i Kasim./E.Nišić/