Penzionisan prof. Zlatan Kamberović

Ovih dana u zasluženu mirovinu otišao je naš proslavljeni sugrađanin,veliki sportista, učitelj života i jedan od osnivača Košarkaškog Kluba Živinice ’78,gospodin profesor Zlatan Kamberović.

Sreli smo se u njegovom kabinetu, kada je praznio ormare sa rekvizitima, diplomama, sportskom literaturom, opremom i naravno medaljama i trofejima.Ovom zgodom mi je na kratko ispričao i zanimljivu sportsku priču posvećenu istorijatu ovog malenog pehara koji je držao u rukama.

“Pehar za prvo mjesto su osvojili juniori KK Živinica ’78 , davne 1982. godine.U finalnom susretu naši košarkaši su pobijedili juniore KK Bosne,što je tada bilo proglašeno kao veliki podvig, pošto su u Bosni tada igrali Sejo Bukva,Nenad Marković,Firić i drugi,a za “78” su nastupali Mišo, Kemo Alečković, Vlado Sever, Zoka Grubo,Boban Petrović i drugi.Mišo Žikin je tada ubacio nevjerovatnih 62 koša, a pehar je ostao dugih 37. godina u kabinetu kod naših profesora u srednjoj školi i naravno ostat će još mnogo godina u budućnosti”, prisjećao se naš profesor Zlatan.

Profesoru želimo dug životi mnogo zdravlja, te da uživa u zasluženoj mirovini.Naravno i mnogo uspjeha u košarci, da nastavi raditi sa svojim klubom IBU Spartans gdje obavlja dužnost predsjednika./Amir Meštrić/