Primjeri:Brzorastuća Paulovnija ulijeva optimizam

I u našim krajevim sve više ljudi nastoji odnjegovati drvo visoke kvalitete Paulovniju, koja potiče iz Azije,posebno je raširena u Kini.Riječ je o brzorastućem drvetu.

Kvalitet i primjena drveta Paulovnije je opredjelilo i našeg sugrađanina Avdiju Ćatovića da krene na ovu neobičnu”turneju”, o čemu kaže:

“Ranije sam se bavio uzgojem junadi, tako da sam ih na svojoj farmi u Gornjim Živinciama imao oko 30.Sada se želim oprobati proizvodnjom drveta od Paulovnije jer se smatra najbrže rastućim drvetom na svijetu. U to sam se brzo uvjerio.U aprilu sam od sjemenke već dobio mladice više od mene, preko dva metra i nisam se prevario.Imam preko 1500 stabala, ili bolje reći sadnica.Još je to u razvojnoj fazi, pa ću prodati hiljadu sadnica, a sebi ću za uzgoj ostaviti 500 Paulovnija”, kaže Ćatović.

Paulovnija može rasti i do 6 metara godišnje, te nakon svega 5 do 6 godina dostiže promjer od 40 cm.

Paulovnija je vrlo traženo drvo za izradu luksuznog namještaja, furnira, ploča, igračaka kao i sirovina za papir, biološka goriva.

Zanimljivo je da između sadnica koje dostižu preko dva metra Avdija je zasadio razno povrće koje veoma dobro rađa, a i lubenice dostižu zavidan kvalitet.Ovaj vrijedni čovjek u svim poslovima koje je radio postizao je vrhunske rezultate, a ovi najnoviji s Paulovnijom sigurno će nadjačati sve dosadašnje aktivnosti./Š.G./