Promocija igre „Karte razumijevanja“

Članovi mreže „Humanity in Action“ Ivana Kulić i Emir Zukić održali su 17.09. i 18.09 u Sarajevu i Banjaluci promociju igre „Karte razumijevanja“.

“Karte razumijevanja“ su interaktivna igra koja je fokusirana na zaštitu ženskih prava i edukaciju igrača o problemu privilegije te prikazuje kako različite forme diskriminacije pogađaju različite grupe žena u različitim društvima. Ova igra je koncipirana sa ciljem da igrače upozna koliki uticaj naš identitet i pripadnost različitim grupama imaju na prilike za obrazovanje, zaposlenje, političku participaciju i druge ključne svakodnevne situacije. Ova igra sadrži dva špila karata. Jedan špil sadrži 23 karte koje predstavljaju različite grupe žena, dok drugi špil sadrži 10 karata koje predstavljaju neke od životnih situacija.Igrači trebaju identifikovati koji su to mogući oblici diskriminacije ili uznemiravanja koje ta specifična grupa žena može doživjeti tokom te situacije koja inače ne bi predstavljala problem drugim privilegovanim osobama.

„Ovim projektom želimo stvoriti dugoročnu svijesti o tome kako sistemska diskriminacija različito utiče na žene, ovisno o njihovom identitetu, porijeklu i klasnom statusu. Ova igra nam je pokazatelj kako u savremenom društvu i dalje trebamo intenzivno raditi na ostavrivanju rodne ravnopravnosti a dijalog o ovim pitanjima je prvi korak pri čemu je naša igra obrazovno pomagalo za započinjanje tog razgovora“, izjavila je Ivana Kulić, autorka igre „Karte razumijevanja“.

Projekat je razvijen uz podrušku organizacija “Humanity in Action Bosna i Hercegovina” i ” National Endowment for democracy”.Igra je trenutno dostupna na BHS i engleskom jeziku./Tim za medije/