Sastala se “zlatna generacija”

Da se školski dani ne mogu zaboraviti potvrđuje i današnji susret živiničkih školaraca, koji su “prevalili” osmu deceniju svojih života, pa ih možemo reći da pripadaju”zlatnoj generaciji”.Zajedno su pohađali osnovnu školu u Živinicama i među prvima su nastavili svoje dalje školovanje.

Domaćin susreta bio je akademik Božo Žepić, autor mnogih knjiga i stručnih naslova, koji se uvijek rado vraća u svoj zavičaj, u kojem je proveo djetinjstvo:

” Prvih 40 godina života proveo sam u svom zavičaju, a drugih 40 u Mostaru i Hercegovini, tako da mogu reći da sam ja podjednako Bosanac i Hercegovac.Počeo sam karijeru od radnika u Konjuhu do akademskog zvanja. Da sam u početku rekao bit ću akademik niko mi ne bi vjerovao, pa sam zato osvajao korak po korak i stigao ostvariti svoje snove.Uvijek se rado vraćam zavičaju i uvijek će biti tako, sa mislim o Živinicama i mom Grabiku”, rekao je akademik Žepić.

Božana Glavočević se rado odazove na ovakve susrete.Kaže da je lijepo oživjeti sjećannja na školske dane, a Olga Tumpić i Mira Boro dodaju kako ih je malo ostalo i da je zato svaki susret veliki događaj.

Svi oni na neki način još su aktivni, iako odavno u penziji, Mira Boro nedavno je objavila svoju prvu knjigu pod naslovom Zlatna dob.Sve što je doživjla nastoji složiti u stihove.

Berislac Braco Tadić je jedan od prvih pravnika iz Živinica.Osim škole, slobodno vrijeme je rado “trošio” na sport i bio jedan od najboljih rukometaša DTV Partizan-sada Konjuha.

“Ne može proći cio mjesec a da ja iz Tuzle ne dođem u Živinice i potražim svoje školske drugarice i drugove, ali i ostale meni drage Živiničane”, kaže Braco.

Na kraju susreta svi pohvališe dobrog domaćina svog školskog Božu Žepića, te su se dogovorili za češće susrete u zavičaju!/Š.G./