Sjećanje na Nuragu Softića-Majstora fotografije

Etno avlija Mačkovac je stjecište raznih kulturnih tradicija BiH kroz vijekove.Ovdje se održavaju razni simpoziji i okupljaju značajne ličnosti koje su dale veliki doprinos očuvanju BH tradicije.Jedan od njih je i foto genije ovih prostora Nuraga Softić iz Banovića (1931.do 2015.).

Za života je često dolazio u Etno avliju Mačkovac,gdje je pronalazio svoj kutak kao Majstor fotografije.Godinu prije nego će preseliti sjećao se svojih izložbi i raznih priznanja koja su stizala iz BiH i inostranstva:

“Samostalne izložbe sam imao u Bizovačkim Toplicama, Bakuu, u Azerbejdžanu za vrijeme kulturne razmjene između SFRJ i SSSR 1975.godine. Dobitnik sam međunarodnog priznanja 1955. u Padovi /AFTIJAP/, a proglašen sam počasnim građaninom Banovića 2005.godine. Napisao sam i izdao 6 knjiga i osvojio 45 nagrada, zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja”, govorio bi tada za naš portal Nuraga Softić.

Refik Halilović, vlasnik i tvorac Etno avlije kaže da je Nuraga bio vrijedan saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, koji je bilježio fotografijom ljude oko sebe, njihove živote, običaje.

Prve snimke Nuraga je napravio 1951. godine, a nakon 10 godina imao je prvu izložbu slika u Tuzli.Jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi bila je u Istanbulu 1989. godine o temi “Islamsko kulturno naslijeđe”, na kojoj je osvojio prvu nagradu za fotografiju „Dogovor“.

Jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi bila je u Istanbulu 1989. godine o temi “Islamsko kulturno naslijeđe”, na kojoj je osvojio prvu nagradu za fotografiju „Dogovor“.

Evo još nekoliko priznanja koje je Nuraga dobio za velike zasluge na polju foto umjetnosti:

Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost na Svjetskom kongresu u Padovi – Italija 1975. godine dodijelila je Nuragi međunarodno zvanje “Umjetnik FIAP”- AFIAP . Godine 1977. štampan je katalog najljepših fotografija sa 32 fotosa koje je Nuraga Softić zabilježio.

Fotosavez BiH proglasio ga je počasnim članom saveza 1968. godine a 1977. dodijelio mu je i Zlatni prsten, dok je 1995. godine dobio zvanje Majstor fotografije.