Spremni za restauraciju Volkswagena T2

Nakon zimske pauze odlučili smo da se damo u potragu za novim projektom. Valter je želio da to bude Volkswagen T3 kamper, a ja sam imao argumente da to nije toliko atraktivno i da se T3 kombi uveliko koristi pa bolje da pronađemo nešto starije,nakon kraće potrage pronašli smo ono što nam treba i to u Banovićima. U pitanju je bio Volkswagen kombi T2 iz 1971. godine. Lijepo je što nismo morali ići daleko po kombi kao inače, i na moje oduševljenje ovaj je bio kompletan, čak i u voznom stanju, pa je tačka od koje počinjemo projekat daleko ispred one kada smo recimo pronašli T1 u Čapljini koji nije imao skoro ništa, a na kojem je trenutno restauracija u toku.

Nedavno je u kolekciju pristigao jedan Fićo sa oznakom SC iz 1980. godine i 34.000 pređenih kilometara, na kome je limarija potpuno propala, i zbog kojeg moram dobro zasukati rukave. Ali dok se to čeka (a čekat će se) kao glavni projekat moralo se naći nešto po čemu je Valter već čuven kao restaurator, a to su stari Volkswagen kombiji, a koji su hit u Europi.

Kombi koji smo pronašli, ima zanimljivu priču, napunio je 51 godinu i to je važna činjenica. Proizveden je 1971. godine, kao međumodel između T2A i T2B, tako da ima obilježja i od jednog i od drugog. Na identifikacijskoj pločici piše Typ23, pokreće ga motor od 1600ccm snage oko 54KS, a ima dupla klizna vrata, što ga čini posebnim, praktičnijim i poželjnim. Zadnji puta je registrovan 1989. godine u okolini Banja Luke, te mu je registracija važila do 1990. godine, od kada vjerovatno nije vožen. Ima kompletan enterijer gdje se ističe i originalni Volkswagen radio-aparat.

Svaka kupovina, svaki utovar vozila za nas je nešto posebno zato to i snimam, a drago nam je da naše avanture imaju solidan broj pregleda. Plan je da se kombi osposobi za registraciju te će uskoro dobiti novi lak i kočnice, a nakon toga pokušat ćemo napraviti par izleta s njim, a onda detaljno ga rastaviti i otpočeti dug proces restauracije.

A do tada pogledajte novi nastavak naše avanture u kojoj smo otišli do Banovića po ovaj rijedak kombi. Trenutno su u toku pregovori oko izbora boje, Valter je za originalnu narandžastu, a ja tipujem na crvenu, a to ostaje da se vidi…/Emir Nišić/