Svestrani Idriz-od obućara do tenora u Gradskom horu

Stari tradicionalni zanati odavno polagano izumiru, a to nam potvrđuje i naš poznati obućar Idriz Begić.Ovaj svestrani sugrađanin zanat je izučio u Tuzli davne 1973.godine u Školi učenika u privredi.

“Zanat sam “pekao” kod Abdurahmana Dame Begića i imalo se šta od nejga naučiti.Uz moj talenata za ovim zanatom, inače sam bio odličan učenik, te Damine velike majstorije, za mene nije bilo tajni u ovom poslu.Zato sam dobio poziv da po završetku zanata stupim u tuzlansku Aidu na mjesto modelara.Ali, to sam odbio jer mi je Damo rekao-“lako je biti gotovom dijetu baba”, pa sam se zato i zaposlio kod svog poloubrata Dame.Radio sam i kao samostalni zanatlija u Banovićima, gdje sam bio angažovan usljed nedostatka takvih zanatlija u tom susjednom gradu”, priča nam Idriz Begić.

Angažovan je Begić i tokom rata u oružane snage RBiH, ali su mu odredili mjesto u logistici na održavanju obuće i ostalih kožnih predmeta, što je u ono vrijeme bilo od posebne važnosti.Svoje majstorije kao samostalni poduzetnik počeo je u svojoj kući u blizini Gradske pijace i o tome kaže:

“Trudio sam se da ovaj zanat skroz ne izumre i eto, mada sam u penziji, ipak služim građane koji povremeno navrate da im popravim cipele, sandale ili čizmice, što zavisi od godišnjeg doba”.

Rekosmo na početku da je Idriz svestran, da se bavi poljoprivredom, povrltlarstvom i voćarstvom, ali član je i Gradskog hora Živinice:

“Dok sam išao u osnovnu školu u Koraju nastupali smo na raznim takmičenjima, a 1968.godine naš hor je osvojio 2.mjesto u BiH, odmah iza hora Osnovne škole Meša Selimović iz Tuzle.Među prvima sam se uključio u hor ovdje u Živinicama, prvo kod Mensutra Glavića, a sada hor vodi maestro Sead Siočić, gdje sam solo tenor”.

Imao je šta Idriz Begić da nam pokaže u svom vrtu i voćnjaku.Šljive odavno rodile i obrane, a u toke je zrenje jabuka i krušaka, pa će i tu biti šićara.

“Nikada do sad nisam imao tako veliki primjerak krompira kao sada.Nešto manje teži od 800 grama i još ga čuvam, mada je izvađen iz zemlje prije desetak dana.Imam plastenik, razne povrtlarske kulture i sve je rodilo prema očekivanjima”, ističe Begić.

Tako je to kod Idriza, još da dodamo da je kandidovan u Gradsko vijeće ispred Naše stranke, gdje želi dati svoj doprinos razvoju naše lokalne zajednice, naravno uz podršku birača!/Š.Gadžo/