Tahir Mujkanović:Duga tradicija stolarstva

Prerada drveta u Živinicama ima veoma dugu tradiciju,a obično se to vezuje za nastanak firme Konjuh prije 134 godine.Ipak i ranije se u našem gradu i okolini znalo raditi mnogo toga, uisitinu tada jednostavnijeg namještaja.

Prestankom rada Konjuha otvoreno je tridesetak manjih firmi koje se bave izradom namještaja.Za kvalitetne majstore nije problem pošto u Mješovitoj srednjoj školi postoji izučavanje zanata i tehničara drven struke.

Među prvim stolarski zanat u Živinicama završio je i naš sagovornik Tahir Mujkanović iz Đurđevika, koji je najveći dio radnog vijeka proveo upravo u Konjuhu.

“Jeste, ja sam bio u prvoj generaciji učenika stolara od 1976.do 1979.godine i odmah sam po završetku školovanja dobio posao u Konjuhu.U Konjuhu sam radio sve do 1988.godine, kada prealzim na rad u Lipnicu, gdje sam u jednoj manjoj firmi usavršio izradu pločastog namještaja.Potom sam nastavio u firmi Malagić, tako da sam tokom radnog vijeka mnogo radio,uz rad usavršavao praktična znanja, te u tom poslo za mene nema tajni.U penziji sam od 2003.godine, ali mogu reći da mi je žao što je Konjuh doživio takvu sudbinu da prestane s radom.Ipak je to firma svih nas, uz koju su stasale mnoge generacije”, kaže nam Tahir Mujkanović.

Ovo je bila kratka priča o stolarstvu, a na području Grada/općine Živinice ima još mnogo primjera uzornih stolara kakav je bio Tahir Mujkanović./Š.G./