Tradicija:Prirodni sok od jabuke

Ove godine rod voća nije na očekivanom nivou.Naš sugrađanin Zijad Hasanović u svom voćnjaku u Barakovcu ipak nije ostao praznih ruku.Ovih dana pravi prirodne sokove od ubranih jabuka, što je njegova porodična tradicija, o čemu kaže:

“Najradije vršimo preradu jabuke u prave prirodne sokove, što sam ja naučio kod svoje rahmetli majke Abide.Prošle godine smo proizveli oko 400 litara soka, dok sada očekujem 100 litara.Prema našoj tradiciji, nakon temeljitog pranja jabuke, isjeckamo plodove, a potom meljemo.Kada se sok iscjedi kuhamo ga u kazanu i kad odstoji određeno vrijeme pakujemo u boce”.

Na našim prostorima jabuka je najrasprostranjenije voće i naziva se još kraljicom među voćem.Na našim prostorima od jabuke se još pravi iznimno kvalitetan pekmez, a značajan dio i u rakiju jabukovaču.Naš sugrađanin Zijad Hasanović najradije pravi sokove, a po svemu sudeći, tim putem će nastaviti i njegov unuk Adi, koji redovno prati i pomaže svom djedu./Š.G./