Prezentacija sistema vodosnabdijevanja

 Zbog stare i dotrajale vodovodne mreže u živiničkom vodovodu gubi se čak 64 odsto vode, ali osim rasipanja vode usljed tehničke neispravnosti, ovdje stručnjaci ubrajaju znatan dio pokradene i nenaplaćene vode. Kao izuzetan primjer kvalitetnog rješenja vodosnabdijevanja je Gračanica, pa su iz tamošnjeg Komunalnog preduzeća dva vodeća stručnjaka danas u Živinicama održali promociju projekta efikasnog vodosnabdijevanja, s obzirom da Živinice i Gračanica imaju slične problema kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

 
 Promociju su održali  Fuad Alić, direktor JP "Vodovod i kanalizavija" Gračanica i Jasmin Mulabdić, tehnički direktor istog preduzeća.
 
 Direktor mr Fuad Alić je rekao da je Gračanica usljed gubitaka u vodnom sistemu bila primorana baviti se problematikom i metodologijom u pristupu rješavanja gubitaka vode. Gračanički vodovod je jedan od uzora za ostale vodovode u našoj zemlji, jer su gubitke sveli na najmanju moguću mjeru.
 
 Istaknuto je da su u Gračanici obavili niz mjerenja, te ugradili takva tehnička rješenja koja su gubitke vode znatno smanjila.
 
 O tehničkim apetkitma uvođenja automatskog pritiska u sistemu vodosnabdijevanja Gračanice govorio je tehnički direktor ovog preduzeća Jasmin Mulabdić, koji je istakao da se na ovaj način obezbjeđuje svim potrošačima kvalitetno snbdijevanje vodom. Često zatvaranje vode usljed redukcije šteti vodovodnoj mreži, a dobijene uštede uvođenjem nove tehnologije vraćaju uložena sredstva, rekao je Mulavdić.
 
 Promociji u velikoj sali OV Živinice bili su prisutni članovi Nadzornog odbora i menadžmenta Komunlanog Živinice, predstavnici mjesnih zajednica i drugi zaintersovani za oblast vodosnbdijevanja.
 
 Stručnjaci JP Komunalno Gračanica sa predstavnicima živiničkog Komunalnog izvšili su snimanje stanja vodosnabdijevanja Živinica, te kako treba riješiti probelmatiku vodosnabdijevanja grada i okoline. Za očekivati je da će u narednom periodu realizacijom aktivnosti na smanjenju gubitaka u vodovodnom sistemu Živinica doći do kvalitetnijeg snabdijevanja vodom, pa i na višim stambenim etažama grada./Š.G./

Izlaganje direktora Alića