Šah: Dodjeljene nagrade najboljim

Danas je u Prvoj osnovnoj školi svečano otvoren 12.turnir šahovskih nada Bosne i Hercegovine.Domaćin ispred Prve osnovne škole pomoćnik direktora Mirza Zukanović pozdravio je mlade šahiste i zvaničnike takmičenja i poželio im prijatan boravak u ovoj odgovjno-obrazovnoj ustanovi. Pozdravima i lijepim željama pridružio se i predsjednik Omladinskog šahovskog kluba Živinice Midhat Mahmutbegović, utemeljitelj i organizator takmičenja!

 Sa propozicijama takmičenja mlade šahiste upoznao je internacionalni sudija Vlado Stojanović iz Bijeljine, koji je u ime Unije šahovskog saveza BiH pozdravi sve učesnike takmičenja i poželio im uspjeha u današnjem takmičernju.

 Čast da otvori 12.takmičenje šahovskih nada BiH pripalo je predsjedavajućem Općinskog vijeća Živinice Beganu Muhiću, koji je rekao:

 "Zadovojstvo mi je što smo domaćini šahovskim nadama, mladim takmičarima ove drevne igre,za vas smo pripremili optimalne uslove za takmičenje i nadam se da ćete postići dobre rezultate.Posebno mi je zadovoljstvo što vidim da ovdje ima takmičara iz svih krajeva BiH, uprkos vremenskim nepogodama, koji ste došli da pokažete sve svoje kvalitete. Uz šah vi ćete steći nova prijateljstva i sve one vrijednosti koje mladima pruža sport. U to ime proglašavam ovo takmičenje otvorenim i neka pobijede najbolji"!

 Na turniru učestvuje 28 mladih takmičara, a sigurno je da bi ih bilo mnogo više, uz povoljnije vremenske prilike. Na takmičenju imaju pravo nastupa oni šahisti koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom prvenstu, što zanči da su učesnici samo najboji BH šahisti. Turnir se igra po švajcarskom sistemu, 15 minuta po igraču i to u kategorijama dječaka i djevojčica od 8, 10,12,14,16 i 18 godina, s tim što se nagrade dodjeljuju po uzrastima 10, 10 do 14 i 14 do 18 godina.

 O takmičenju brine sudijska trojka Vlado Stojanović i Mustafa Redžepović-međunarodne sudije i Boris Budimir-FIDE sudija.

Dodijeljene nagrade najboljim mladim šahistima

 Nakon četveročasovnog nadmetanja najboljih mladih šahista BiH pristupilo se proglašenju pobjednika i dodjeli diploma i novčanih nagrada.

  U konkurenciji do 10 godina prvo mjesto osvojio je Bojan Maksimović Banja Luka, drugo Muharem Mahmutbegović i treće Nemanja Vuksan.

 Kategorija šahista od 10-14 godina: 1.Jelena Tomić Bijeljina, 2.Mahir Salkić Živinice i 3.Ermin Sinanović Živinice.

 Kategorija 14-18 godina: 1.Bojan Koričanac Banja Luka, 2.Midhat Salkić Živinice i 3. mjesto dijele Vehid Mešić, Nadina Mahmutbegović Živinice i Faruk Nukić.

  Ispred Unije šahovskog saveza Bosne i Hercegovine domaćinu takmičenja Prvoj osnovnoj školi Živinice, Vlado Stojanović je dodijelio zahvalnicu nastavnici Marici Ferhatbegović – za uspješnu saradnju u organizaciji 12.takmičenja šahovskih nada BiH.!/Š.Gadžo/

Sa svečanog otvaranja turnira šahovskih nada BiH

Mladi šahisti za vrijeme  takmičenja

Sa dodjele nagrada najboljim takmičarima

Najbolji šahisti sa diplomama

Zajednički snimak mladih šahista, organizatora i roditelja djece