Sutra u 7 sati počinje izborna šutnja

 U Bosni i Hercegovini, sutra u sedam sati ujutro, počinje izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta, saopštila je danas Centralna izborna komisija BiH (CIK).

  U ovom periodu nisu dozvoljene nikakve javne političke aktivnosti, te je CIK pozvao političke subjekte da se uzdrže od kršenja pravila ponašanja tokom izborne šutnje.

  "U vrijeme izborne šutnje, jedino je dozvoljen javni poziv biračima BiH da izađu na izbore, a nije dozvoljeno vršiti bilo kakav uticaj u vezi s izborima i glasanjem, upozorila je na press-konferenciji CIK-a predsjednica Irena Hadžiabdić.

   Ona je potvrdila da se izborna šutnja odnosi i na nevladin sektor, ali nije mogla govoriti o eventualnim sankcijama u slučaju kršenja ove šutnje.

  CIK je danas, zadnjeg dana izborne kampanje, pozvao građane BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje pravo glasa.

  U CIK-u napominju da će birači na dan izbora na biračkom mjestu dobiti četiri glasačka listića, osim birači u Brčko Distriktu koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će, naime, dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

  Predsjednica Hadžiabdić je saopštila da tokom predizborne kampanje nije bilo znatnih kršenja pravila ponašanja. CIK je primio 15 prigovora, izrekao jednu sankciju zbog sprečavanja novinara u obavljanju posla, te tri sankcije zbog plaćenog političkog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje.

  Bilo je i devet prigovora na procedure imenovanja članova biračkih odbora. Primljene su tri žalbe na odluke opštinske izborne komisije, u vezi s kojima je CIK donio svoje odluke. Na ove odluke CIK-a, upućena je samo jedna žalba Sudu BiH, koji je u ovom slučaju potvrdio odluku CIK-a.

  Kada je riječ o sigurnosnom aspektu, u CIK-u ističu kako tokom predizborne kampanje nije bilo većih incidenata, kao i da su sve izborne aktivnosti protekle u najboljem redu.

  Također, nema sigurnosnih saznanja o nekim aktivnostima koje bi mogle ugroziti izborni proces, te u CIK-u očekuju da će izbori proteći u mirnom, demokratskom i fer okruženju.

  U CIK-u su, također, istaknuli da su preduzeli sve mjere da se onemogući bilo kakve aktivnosti vezane za moguću krađu glasova, upozorivši da takvi slučajevi predstavljaju krivično djelo i bit će sankcionisani.

  Kada je riječ o glasanju izvan BiH, u CIK-u navode da će biti prihvaćeni svi glasački listići iz inostranstva koji na kovertama budu imali pečat 3. oktobar, a CIK će ih primati i deset dana nakon izbora.

  Također, ove godine je prvi put otvoreno i sedam glasačkih mjesta u DKP-ima.

  Kako je danas najavljeno, 3. oktobra oko 21 sat CIK će održati videoprezentaciju prvih izbornih rezultata, a u 22.45 sati će na press-konferenciji saopštiti preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH./FENA/