Evropski dan jezika 2014.godine

Povodom Evropskog dana jezikâ 2014. godine Institut za bosanski jezik i književnost u Tuzli i magazin za jezik i književnost Lingvazin predstavljaju poster s osnovnim podacima o Evropskom danu jezikâ. Poster je namijenjen prvenstveno najmlađima.

Pogodan je za prezentaciju u učionici, ali i za širenje putem društvenih mreža. Poster se može preuzeti u jpg i pdf formatu na internetskoj stranici Instituta za bosanski jezik i književnost u Tuzli: www.izbjik.ba.

Evropski dan jezikâ obilježava se od 2001. godine. Tu je godinu Vijeće Evrope proglasilo Evropskom godinom jezikâ. Tada je i 26. septembar proglašen Evropskim danom jezikâ, uz preporuku da se na prigodan način obilježava u evropskim zemljama. Cilj je ustanovljenja i obilježavanja Evropskog dana jezikâ da se ukaže na važnost učenja jezika te da se ljudi potaknu na učenje stranih jezika i u školi i izvan nje. Poznavanje više jezika doprinosi boljem razumijevanju drugih kultura kao i očuvanju jezičke i kulturne raznolikosti. Više o Evropskom danu jezikâ i jezičkoj raznolikosti može se pročitati na sljedećem linku:

http://www.izbjik.ba/Dokumenti/Halid_Bulic-Slavimo_raznolikost_ne_razlike-Evropski_dan_jezika.pdf

Institut za bosanski jezik i književnost u Tuzli i Redakcija magazina za jezik i književnost Lingvazin žele vam sretan 26. septembar, Evropski dan jezikâ. SLAVIMO RAZNOLIKOST, A NE RAZLIKE!/Halid Bulić, predsjednik Instituta/