Vlada TK ponovno partnerski djelovala prema „Konjuhu“

Stvaranje preduslova i pružanje pomoći za penzionisanje pedesetak radnika fabrike namještaja „Konjuh” bila je tema danas održanog sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Kantonalnog ureda Poreske uprave FBiH, JU Služba za zapošljavanje i Zavoda za PIO/MIO sa predstavnicima uprave i radnika privrednog društva „Konjuh” Živinice.

„Iako se radi o firmi sa cjelokupnim privatnim kapitalom, koje se u ovako teškom stanju nalazi upravo zbog neodgovornog odnosa svojih vlasnika, Vlada Tuzlanskog kantona se u rješavanje ove problematike uključila prije svega zbog socijalnog aspekta i zbrinjavanja tih 50 radnika koji trebaju otići u penziju”, istakao je premijer Gutić.

Na sastanku je pokazana dobra volja i želja svih subjekata i institucija koje su dijelom uključene u ovom problematiku da pomognu rješavanje pitanja ovih radnika.

Zaključeno je da privredno društvo „Konjuh” u narednim danima treba srediti evidencije koje se tiču, prije svega, ovih pedeset dva radnika, te napraviti presjek stvarnog stanja, kako bi se mogle definirati konkretne mjere i pristupiti adekvatnom rješavanju.

Iz Vlade je još jednom istaknuto da postoji podrška i „vjetar u leđa” svim privrednim subjektima koji nastoje trajno i sistemski riješiti svoje probleme i nastaviti put uspješnog poslovanja, ali da Vlada nije u mogućnosti rješavat pitanja i procedure unutar tih preduzeća./Odjeljenje za informisanje/